Imię i Nazwisko: Bruce Davison
Data Urodzenia: 28 czerwca 1946
Miejsce Urodzenia: Filadelfia
Miejsce Zamieszkania: Los Angeles
Wzrost: 185 cm
Zawód: aktor, producent, reżyser, scenażysta
Stan cywilny: trzykrotnie żonaty; od 30.04.2006 z Michele Correy
Nagrody:

  1. W 1991 roku otrzymał Złoty Glob dla najlepszego aktora drugoplanowego w filmie Długoletni przyjaciele
  2. Złoty Glob dla Najlepszego Zespółu Aktorskiego za Na Skróty

Biografia:


Bruce urodził sie w Filadelfii w stanie Pensylwania. Gdy miał trzy lata jego rodzice rozeszli się. Opiekę nad nim sprawowała matka, chłopiec nie był jednak pozbawiony kontaktu z ojcem - spędzał z nim weekendy. Studiował na Pennsylvania State University. Aktorstwem zainteresował się, gdy poszedł wraz z przyjacielem na casting.
Na Broadway'u debiutował w 1968 roku w Tiger At The Gates. Zagrał również w The Elephant Man oraz The Glass Menagerie. Już rok później po raz pierwszy pojawił się w filmie. Była to produkcja Franka Perry'ego o tytule Last Summer. Przez kolejne 20 lat grywał mniejsze i większe role, czekając na przełom, dzięki któremu zwróciłby na siebie większą uwagę.
W 1990 roku otrzymał główna rolę w dramacie obyczajowym Longtime Companion. Bruce zagrał tam geja, którego partner umiera na AIDS. Był to pierwszy film ukazujacy cierpienie osoby dotknietej chorobą. Za kreację aktorską Davison otrzymał nominacje do Oscara i wygrał Złotego Globa. Nie był to ostatni film, dotyczący AIDS, w którym zagrał. Na jego koncie znajduje się jeszcze The Cure, gdzie gra lekarza, do którego z prośbą o pomoc zgłasza się jedenastoletni chłopiec oraz w It's My Party opowiadającym o mężczyźnie, króry dowiedziawszy się o chorobie, postanawia wyprawić przyjęcie dla swojej rodziny i przyjaciół by potem odebrać sobie życie. Bruce jest rzecznikiem wielu organizacji zajmujących się problemem AIDS.
Obecnie Davison nagrywa film telewizyjny The Librarian 3: The Curse Of The Judas Chalice, którego premiera przewidziana jest na zimę 2008 roku. Niedawno skończył pracę nad niezależnym filmem La Linea o szefie narkotykowego kartelu, który wynajmuje płatnego zabójcę, aby ten zlikwidował jego krnąbrnego podwładnego. W Terminator: The Sarah Connor Chronicles wciela się w Dr Silbermana.

Filmografia:


  1. Clean Me (2013) jako Todd Baxter
  2. Get a Job (2016) jako Lawrence Wilheimer
  3. The Leisure Class (2015) jako Edward
  4. Black Beauty (2015) jako Grandpa
  5. The Bronx Bull (2015) jako D.A. Bonomi
  6. Kingdom (2014-2015) jako Ron Prince
  7. The Bay (2014) jako Red Garrett
  8. Sequestered (2014) jako Ray Ferman
  9. 108 Stitches (2014) jako Coach Scott Deshields
  10. The Legend of Korra/Legenda Korry (2014) jako Lord Zuko / Guard (głosy)
  11. Persecuted (2014) jako Senator Donald Harrison
  12. 37 (2014) jako Psychic
  13. Crossing Lines/Przekraczając granice (2014) jako Tactical Lead
  14. A Schizophrenic Love Story (2014) jako Dr. Bob
  15. Those Who Kill/Zabójczy instynkt (2014) jako Howard Burgess
  16. TripTank (2014) jako Daytona Jack
  17. Beyond the Heavens (2013) jako Old Oliver
  18. Words and Pictures/Wypisz, wymaluj... miłość (2013) jako Walt
  19. Saving Lincoln (2013) jako William H. Seward
  20. Last Resort (2012-2013) jako Last Resort
  21. The Bronx Bull (2013) jako D.A. Bonomi
  22. Barlowe Mann (2012) jako Dorosły Oliver Henry
  23. Don't Trust the Bitch in Apartment 23/Nie zadzieraj z zolza spod 23
    – Whatever It Takes... (2012) jako Gabe Sharpe
  24. A Schizophrenic Love Story (2012) jako Dr. Bob
  25. The Lords of Salem (2012) jako Francis Matthias
  26. Drop Dead Diva jako Sędzia Cyrus Maxwell
    – Ashes to Ashes (2012)
    – Winning Ugly (2012)
    – Change of Heart (2011)
  27. Bigfoot/Wielka Stopa (2012) jako Szeryf Walt Henderson
  28. The Millionaire Tour/Droga milionerów (2012) jako The Roman
  29. Luck jako Hartstone
    – Ace Counters Smythe's Move with His Own (2012)
    – Ace and Claire Tour a Horse Farm (2012)
  30. Earth's Final Hours (2012) jako Rothman
  31. Brother White (2012) jako Howard
  32. Stealing Roses (2012) jako Mr. Lowell
  33. Return of the Killer Shrews (2012) jako Jerry Farrell
  34. Elwood (2011) jako Kongresmen Barber
  35. The Congregation (2011) jako Amos Christner
  36. Covert Affairs/Kamuflaz
    – Horse to Water (2011) jako Max Langford
  37. 3 Holiday Tails/Zlote swieta 2 (2011) jako Rod Wright
  38. Coffin (2011) jako Garrison
  39. Munger Road (2011) jako Chief Kirkhoven
  40. Hawaii Five-0
    – Ua Lawe Wale (2011) jako Steven Carver
  41. Childrens Hospital
    – Children's Hospital: A Play in Three Acts (2011) jako Narrator
  42. CSI: Kryminalne zagadki Las Vegas
    – Father of the Bride (2011) jako Avery Tinsdale
  43. Castle
    – Law & Murder (2011) jako Lou Karnacki
  44. God Don't Make the Laws (2011) jako Bud Kelly
  45. The Glades
    – Second Chance (2010) jako Wallace Dosher
  46. General Hospital (2010) jako Wilhelm Van Schlagel
  47. Leverage/Uczciwy przekret
    – The Underground Job (2010) jako Dan Blackwell
  48. Camp Hell (2010) jako Ojciec Phineas McAllister
  49. Titanic II (2010) jako James Maine
  50. Arctic Blast/Arktyczny podmuch (2010) jako Winslaw
  51. Lost/Zagubieni jako Dr. Brooks
    – Everybody Loves Hugo (2010)
    – Dave (2006)
  52. Ghost Whisperer/Zaklinacz dusz jako Josh Bedford
    – Dead Eye (2010)
    – Implosion (2010)
    – Lost in the Shadows (2009)
    – Devil's Bargain (2009)
    – The Book of Changes (2009)
  53. Psych
    – Think Tank (2010) jako Walter Snowden
  54. Justice League: Crisis on Two Earths/Liga Sprawiedliwych: Kryzys na dwóch Ziemiach (2010) jako President Wilson (głos)
  55. A Golden Christmas/Zlote swieta (2009) jako Rod Wright
  56. Christmas Angel (2009) jako Nick Anderson
  57. Megafault/Krytyczne 24 godziny (2009) jako Dr. Mark Rhodes
  58. Passengers (2009) jako Roger
  59. The Closer/Podkomisarz Brenda Johnson
    – Identity Theft (2009) jako Russell Clark
  60. Criminal Minds/Zabójcze umysly
    – Demonology (2009) jako Ojciec Davison
  61. Knight Rider (2008) jako Charles Graiman
  62. The Librarian: The Curse Of The Judas Chalice/Bibliotekarz III: Przeklęty kielich Judasza (2008) jako Profesor Lazlo / Vlad
  63. The Cleaner
    – Let It Ride (2008) jako Quentin O'Hurley
  64. Terminator: The Sarah Connor Chronicles/ Terminator: Kroniki Sary Connor
    – The Demon Hand (2008) jako Dr. Peter Silberman
  65. La Linea (2008) jako Anthony
  66. Close To Home/Krok Od Domu (2005-2007) jako Doug Hellman
  67. The L Word jako Leonard Kroll
    – Literary License to Kill (2007)
    – Lacy Lilting Lyrics (2007)
    – Lez Girls (2007)
  68. Breach/Ściśle Tajne (2007) jako John O'Neill
  69. Battlestar Galactica
    – The Woman King (2007) jako Dr. Michael Robert
  70. The Dead Girl/Siedem Żyć (2006) jako Ojciec Leah
  71. Special Ops: Delta Force (2006) jako General Preston Rossdale
  72. CSI: Miami/CSI: Kryminalne zagadki Miami
    – Dead Air (2006) jako Dane Daniels
  73. Untitled Brad Copeland Project (2006)
  74. The Triangle/Trójkąt jako Stan Lathem
    – Episode #1.3 (2005)
    – Episode #1.2 (2005)
    – Episode #1.1 (2005)
  75. 8MM 2/8 Milimetrów 2 (2005) jako Ambasador Harrington
  76. Touched (2005) jako Robert Davis
  77. Going Shopping (2005) jako Adam
  78. Numb3rs/Wzór
    – Sacrifice (2005) jako Robert Oliver
  79. Confession (2005) jako Father Thomas Parker
  80. Jack & Bobby
    – Friends with Benefits (2005) jako Judge Ryan Byrne
  81. Law & Order: Trial by Jury/Prawo I Bezprawie
    – Baby Boom (2005) jako Peter Betts
  82. Hate Crime(2005) jako Pastor Boyd
  83. JAG
    – The Man on the Bridge (2004) jako Dr. Morris Sperling
  84. Kingdom Hospital/Szpital Królestwo (2004) jako Dr. Stegman
  85. On the Couch (2004) jako Daddy
  86. Evergreen (2004) jako Frank
  87. The Clinic (2004) jako Martin Landrum
  88. Rules Of The Game (2003) jako Detective Sgt. Baker
  89. Runaway Jury/Ława Przysiągłych (2003) jako Durwood Cable
  90. Manfast (2002) jako Rupert Iris
  91. X-Men 2 jako Senator Kelly
  92. Out Of The Ashes/Powstali Z Popiołów (2003) jako Peter Schuman
  93. Law & Order: Special Victims Unit/Prawo I Bezprawie (2002) jako Dr. Graham Mandell
    – Waste (2002) jako Dr. Graham Mandell
  94. Without A Trace/Bez Śladu
    – Pilot (2002) jako Paul Cartwright
  95. Dahmer (2002) jako Lionel Dahmer
  96. Too Young To Be A Dad/Za Młody Na Ojca (2002) (TV) jako Dan Freeman
  97. L.A. Law: The Movie/Prawnicy Z Los Angeles (2002) jako Lawrence Diebenkorn
  98. High Crimes/Bez Przedawnienia (2002) jako Brig. Gen. Bill Marks
  99. Off Season/Poza Sezonem (2001) jako Dr. Zimmer
  100. Summer Catch/Letnia Przygoda (2001) jako Rand Parrish
  101. On The Edge/Na Krawędzi (2001) jako Tom Oakley
  102. Le timide (2001) jako Narrator (głos)
  103. Crazy/Beautiful/Piękna I Szalona (2001) jako Tom Oakley
  104. The Practice (2000-2001)jako Scott Wallace
  105. X-Men (2000) jako Senator Kelly
  106. The King Is Alive/Król Żyje (2000) jako Ray
  107. Chicago Hope jako Dr. Burt Peters
    – Hanlon's Choice (2000)
    – Team Play (1999)
  108. The Mutant Watch (2000) jako Senator Robert Kelly
  109. Vendetta/Wendeta (1999) jako Thomas Semmes
  110. A Memory In My Heart (1999) jako Chase Stewart
  111. At First Sight/Dotyk Miłości (1999) jako Dr. Charles Aaron
  112. Locked In Silence/W Pułapce Milczenia (1999) jako Jim
  113. Little Girl Fly Away (1998) jako Frank
  114. Apt Pupil/Uczeń Szatana (1998) jako Richard Bowden
  115. Dead Man's Gun
    – Ties That Bind (1998) jako Bill Curtis
  116. Touched By An Angel
    – Elijah (1998) jako Jacob 'Jake' Weiss
  117. Paulie/Paulie - Gadający Ptak (1998) jako Dr. Reingold
  118. The Hunger
    – The Lighthouse (1998) jako New Lighthouse Keeper
  119. Color Of Justice/Kolor Prawa (1997) jako Frank Gainer
  120. Lovelife (1997) jako Bruce
  121. Seinfeld jako Wyck
    – The Van Buren Boys (1997)
    – The Soul Mate (1996)
    – The Foundation (1996)
  122. Hidden In America (1996) jako Dr. Michael Millerton
  123. The Crucible (1996) jako Reverend Parris
  124. Star Trek: Voyager
    – Remember (1996) jako Jareth
  125. After Jimmy (1996) jako Sam Stapp
  126. Grace Of My Heart (1996) jako John Murray
  127. Widow's Kiss (1996) (TV) jako Justin Sager
  128. It's My Party (1996) jako Rodney Bingham
  129. Down, Out & Dangerous/Znajomy Z Parkingu (1995) jako Brad Harrington
  130. The Baby-Sitters Club (1995) jako Watson Brewer
  131. The Cure (1995) jako Dr. Stevens
  132. The Outer Limits
    – White Light Fever (1995) jako Dr. 'Mac' McEnerney
  133. Cybill
    – Look Who's Stalking (1995) jako Mark Davis
  134. Tales from the Crypt/Opowieści z krypty
    – 99 & 44/100 Pure Horror (1995) jako Luden Sandelton
  135. Far from Home: The Adventures of Yellow Dog (1995) jako John McCormick
  136. Present Tense, Past Perfect (1995)
  137. The Skateboard Kid II (1995) jako Burt Squires
  138. Homage/Oddając Ci Hołd (1995) jako Joseph Smith
  139. Someone Else's Child (1994) jako Nick Callahan
  140. Six Degrees Of Separation/Szósty Stopień Oddalenia (1993) jako Larkin
  141. A Mother's Revenge/Zemsta Matki (1993) jako Bill Sanders
  142. Short Cuts/Na Skróty (1993) jako Howard Finnigan
  143. Harry And The Hendersons/Harry I Hendersonowie (1991-1993) jako George Henderson
  144. An Ambush Of Ghosts (1993) jako Bill Betts
  145. Desperate Choices: To Save My Child (1992) jako Richard Robbins
  146. Live! From Death Row/Uniknąć Śmierci (1992) jako Laurence Dvorak
  147. Steel And Lace (1991) jako Albert Morton
  148. Designing Women
    – Have Faith (1990) jako Reverend Eugene 'Gene' Chapman
  149. City jako Councilman Gene Whalen
    – Unfinished Business (1990)
    – Your Park or Mine (1990)
  150. Stolen: One Husband/Oddaj Mi Męża (1990) jako Doctor Peter Foley
  151. thirtysomething
    – Pulling Away (1990) jako Kongresmen Mainway
  152. Lady In The Corner (1989) jako Bill Guthrie
  153. Longtime Companion/Długoletni Przyjaciele (1990) jako David
  154. Hunter/Detektyw Hunter (1985-1989) jako Deputy Chief Wyler
  155. Poor Little Rich Girl: The Barbara Hutton Story/Biedna, Mała, Bogata Dziewczynka (1987) jako Jimmy Donahue
  156. The Misfit Brigade/Karna Kompania (1987) jako Porta
  157. Murder, She Wrote
    – The Cemetery Vote (1987) jako David Carroll
  158. The Ladies Club (1986) jako Richard Harrison
  159. Amazing Stories/Niesamowite Historie
    – Boo! (1986) jako Richard
  160. Spies Like Us/Szpiedzy Tacy Jak My (1985) jako Ruby
  161. Alfred Hitchcock Presents
    – Pilot (1985) jako Betty Ames / Baker
  162. V (1985) jako John Langley
    – The Rescue (1985)
    – The Betrayal (1985)
    – The Hero (1985)
  163. Hotel
    – Love and Honor (1985) jako Anthony Mortlake
  164. Tales From The Darkside
    – The Word Processor of the Gods (1984) jako Richard Hagstrom
  165. Crimes Of Passion/Zbrodnie Namiętności (1984) jako Donny Hopper
  166. Ghost Dancing (1983) jako Calvin Oberst
  167. ABC Afterschool Specials
    – The Wave (1983) jako Burt Ross
  168. The Taming Of The Shrew (1983) jako Tranio
  169. Lies/Kłamstwa (1983) jako Stuart Russell
  170. The Astronauts (1982) jako Technical Officer David Ackroyd
  171. Tomorrow's Child (1982) jako Cliff Bender
  172. Kiss My Grits (1982) jako Dolin T. Pike
  173. Incident at Crestridge (1981) jako Clint Larsen
  174. The Wave (1981) jako Ben Ross
  175. High Risk/Ryzykowna Gra (1981) jako Dan
  176. The Lathe Of Heaven (1980) jako George Orr
  177. The Gathering, Part II (1979) jako George
  178. Lou Grant jako Andrew Raines
    – Andrew: Part 2 (1979)
    – Andrew: Part 1 (1979)
  179. Insight
    - Checkmate (1979) jako Andy Fry
    - The Jesus Song (1974) jako Randy King
    – Prayer from the Abyss (1971) jako Greg - Psych Intern
    – The 7 Minute Life of James Houseworthy (1970) jako William
  180. Mind Over Murder (1979) jako Jason
  181. Brass Target/Zagubiony Transport (1978) jako Col. Robert Dawson
  182. Mourning Becomes Electra (1978) jako Orin Mannon
  183. Summer Of My German Soldier (1978) jako Anton Reiker
  184. Police Story
    - Day of Terror, Night of Fear (1978) jako Victor Joe Vero
    - Requiem for C.Z. Smith (1974) jako Clyde Griffiths
  185. Deadman's Curve (1978) jako Dean Torrence
  186. French Quarter/Francuska Enklawa (1977) jako Kid Ross/Inspector Sordik
  187. The Gathering (1977) jako George Pelham
  188. ABC Weekend Specials
    – Portrait of Grandpa Doc (1977) jako Młody Bruce
  189. Short Eyes (1977) jako Clark Davis
  190. Last Summer (1977) jako Dan
  191. Police Woman
    – Bait (1976) jako Binns
  192. Mother, Jugs & Speed/Łapiduchy (1976) jako Leroy
  193. Grand Jury (1976) jako Bobby Allen
  194. The Last Survivors (1975) jako Michael Larsen
  195. The Waltons
    – The Shivaree (1975) jako Bob Hill
  196. Benjamin Franklin
    – The Whirlwind (1974)
  197. Ma and Pa (1974)
  198. Mame (1974) jako The Older Patrick
  199. Love Story
    – Time for Love (1974) jako Jeffrey
  200. The Affair/Romans (1973) jako Jamie Patterson
  201. Peege (1973) jako Greg
  202. Love, American Style
    – Love and the Secret Spouse (1973)
  203. Cops (1973) jako Detective Dennis Till
  204. Hec Ramsey
    – The Mystery of Chalk Hill (1973) jako Josh Hollister
  205. Ulzana's Raid/Ucieczka Ulzany (1972) jako Lt. Garnett DeBuin
  206. Marcus Welby, M.D.
    – Love Is When They Say They Need You (1972)
  207. The Jerusalem File (1972) jako David Armonstrong
  208. Been Down So Long It Looks Like Up To Me (1971) jako Fitzgore
  209. Owen Marshall, Counsellor at Law
    – Pilot (1971) jako Raymond 'Cowboy' Leatherberry
  210. Willard/Szczury (1971) jako Willard Stiles
  211. The Strawberry Statement/Truskawkowe Oświadczenie (1970) jako Simon
  212. Medical Center
    – A Duel with Doom (1970) jako Mickey Peters
  213. Last Summer/Ostatnie Lato (1969) jako Dan









 
Ostatnia modyfikacja: 16-01-2016 18:33 przez Fenix The Best

Dział przygotowała: Fenix The Best
Komentarze (4)






. . Copyright (C) 2004 - 2017 by Pik
Regulamin   Kontakt