Edward Mulhare urodził się 8 kwietnia 1923 roku w hrabstwie Cork w Irlandii. Jako aktor zadebiutował w 1942 roku w wieku 19 lat na deskach opery w rodzinnym Cork. Sztuka "The First of Mrs. Fraser" zapoczątkowała kolejne teatralne role: w 1951 roku przeniósł się do Londynu, gdzie w spektaklu "Otello" wystąpił u boku legendarnego Orsona Wellesa a wkrótce, na Broadwayu, zastąpił inną gwiazdę, Rexa Harrisona, przejmując jego rolę w "My Fair Lady". Spektakl cieszył się powodzeniem: od 1957 do 1960 roku Mulhare zagrał w nim ponad tysiąc razy! To zdecydowanie najbardziej imponująca rola w jego dorobku. Ponadto na deskach legendarnego Broadwayu zagrał m.in. w "Adwokacie diabła" i "Mary, Mary", zaś w Los Angeles Civic Light Opera wcielił się w kapitana Von Trappa w "Dźwięku muzyki". Ze sztukami "Camelot", "Deathrap" i przebojowym "My Fair Lady" w towarzystwie swojej długoletniej przyjaciółki Anne Rogers objechał cały kraj a nawet Związek Radziecki.

Edward poszedł w ślady Rexa Harrisona nie tylko na scenach teatralnych - w 1968 roku wystąpił w telewizyjnej produkcji "Duch i Pani Muir", wcielając się w Kapitana Daniela Gregga, którego w wersji z 1947 roku grał właśnie Harrison. Między Mulharem a partnerującą mu Hope Lange wytworzyła się niezwykła chemia, którą dostrzegli również widzowie.




W tym okresie uznanego już aktora teatralnego można było oglądać także na dużym ekranie, w filmach "Drogowskaz do morderstwa" (1964), "Ekspres Von Ryana" (1965), "Oko diabła" (1966), "Nasz człowiek Flint" (1966) i "Caprice" (1967). Co zaskakujące, mimo świetnej gry nie osiągnął statusu gwiazdy produkcji kinowych, jednak na dłużej w pamięci widzów zapisały się jego role w dwóch ostatnich wyżej wymienionych, gdzie wcielił się w czarne charaktery.




Produkcje telewizyjne to osobny rozdział w karierze Mulhare'a. Aktor zadebiutował na tym polu już w 1947 roku, mając 24 lata i od tamtej pory właściwie do końca lat 80. regularnie pojawiał się na ekranach telewizorów. Sprawdził się też w roli prowadzącego program o zjawiskach paranormalnych "Sekrety i Tajemnice" (1988). Niemal od początku kariery pojawiał się gościnnie w popularnych serialach, jak np. "Przygody Robin Hooda", "Dziewczyna z U.N.C.L.E.", "F.B.I.", "Battlestar Galactica", "Napisała: morderstwo", "Mac Gyver", czy też, rzecz jasna, "Knight Rider". Rola Devona Milesa w "Nieustraszonym" była najdłużej odgrywaną przez Mulhare'a spośród tych serialowych - pojawił się w 85 odcinkach, a więc niemal wszystkich (drugą pod względem długości rolą była ta w serialu "Duch i Pani Muir" - 50 odcinków), choć początkowo wcale nie był przekonany, czy dobrze robi decydując się na angaż w tej produkcji.




Był rok 1982. Po powierzeniu Davidowi Hasselhoffowi roli Michaela Knighta producenci serialu "Knight Rider" rozpoczęli poszukiwania aktora, który wcieliłby się w jego szefa, Devona Shire (później nazwisko zmieniono na Miles). Glen Larson, twórca serialu, odszukał Edwarda Mulhare'a. Poznali się na planie "Battlestar Galactica" - popularnego serialu science-fiction, również stworzonego przez Larsona, gdzie Mulhare wystąpił w 1979 roku. "Edward zapadł mi w pamięć" - wspominał Larson - "Pierwszy raz zobaczyłem go w Duchu i Pani Muir. Sympatyczny, dostojny...kiedy masz do czynienia z kimś takim, jak Mulhare, bardzo wysoko podnosisz sobie poprzeczkę, to wyższa szkoła jazdy".

Rzeczywiście, poprzeczka została podniesiona wysoko i początki współpracy chyba nie należały do najłatwiejszych: Edward Mulhare nie był optymistycznie nastawiony do serialu "Knight Rider". Jak wspomniał David Hasselhoff, Mulhare spodziewał się, że "Nieustraszony" okaże się klapą i po trzech odcinkach zniknie z anteny. Zakup mieszkania w okolicy planu filmowego przekładał przez pół roku. Mówił, że biorąc udział w serialu nie rywalizuje ani z aktorami, ani z mówiącym samochodem. Jeden z producentów, Robert A. Cinader, pewnego dnia miał niecodzienny problem: "Na plan przyszedł dzieciak i powiedział, że to niedorzeczne, że samochód ma więcej kwestii, niż tak świetny aktor, jak Edward Mulhare. Co mogliśmy poradzić? Dzieciak miał rację. Zaczęliśmy się skłaniać ku historiom nieco mniej związanym z K.I.T.T.-em - co Larson i tak prędzej czy później planował zrobić".




Do roli szefa Michaela Knighta Edward powrócił w 1991 roku w filmie "Knight Rider 2000". Z Davidem Hasselhoffem miał wciąż dobry kontakt, 6 lat później przyjął jego zaproszenie do gościnnego występu w serialu "Baywatch Nights" ("Nocny Patrol"), gdzie zagrał rolę Doktora Lancastera - jak niedługo później się okazało, niestety ostatnią.




W styczniu 1997 roku, wracając z Nowego Jorku z planu "Baywatch Nights", Edward Mulhare czuł się źle. Zaniepokojony udał się do lekarza - ten zdiagnozował u niego raka płuc. W młodości aktor bardzo dużo palił - 5 paczek dziennie, a więc ok.100 papierosów. W 1979 roku rzucił palenie, ale postawiona 18 lat później diagnoza była nieubłagalna. Kiedy wyszło na jaw, że Edward zmaga się z ciężką chorobą, zaczęły do niego napływać listy od fanów - ludzi, którzy oglądali go w "Duchu i Pani Muir" jako dzieci a dziś jako trzydziesto- i czterdziestolatkowie śledzili jego kolejne role. Pisali: "Nie ominęliśmy ani jednej produkcji z Panem".

Po 5 miesiącach walki o życie Edward Mulhare zmarł w swoim domu w Van Nuys w Kalifornii...
Odszedł 24 maja 1997 roku w wieku 74 lat, pozostawiając dwóch braci - Thomasa i Johna.
Spoczął w rodzinnym grobie, na cmentarzu Św.Józefa w hrabstwie Cork w Irlandii.




Rzeczniczka i wieloletnia przyjaciółka Mulhare'a, Pegge Forrest, powiedziała: "Edward był zapalonym czytelnikiem, wprost pochłaniał książki - potrafił przeczytać całą w jeden dzień. Fascynowały go komputery. Miał ich pięć i ciągle przy nich majstrował w swoim domu w Van Nuys. Do ostatnich chwil błyszczał dowcipem, poczuciem humoru i inteligencją. Budził się ze śpiączki i rzucał teksty, którymi powaliłby niejedną osobę".


Pamela Susan Shoop, która dwukrotnie zagrała w "Nieustraszonym" (odcinki "Knight of the Phoenix" oraz "Knight of the Juggernaut"), tak wspomina Mulhare'a: "Uwielbiałam Edwarda! Był taki uroczy...i zawsze bardzo profesjonalny. Pamiętam jak poszliśmy z Davidem i Edwardem na kolację po zakończeniu zdjęć. Poszliśmy do lokalu w Chicago o nazwie "Pump Room" (Pompownia). Pracownik zrobił nam zdjęcie i powiesił je na ścianie. Wisi tam do dziś! Za każdym razem, gdy jestem w Chicago, zaglądam tam, by je zobaczyć".

Alan J.Levi, reżyser filmu "Knight Rider 2000", wspomina współpracę z Mulharem na planie: "Był przeuroczym, sympatycznym człowiekiem. Miał problemy z zapamiętaniem tekstu w związku z podeszłym wiekiem (wówczas miał 68 lat), więc musieliśmy być cierpliwi. Bez problemu zgodził się na uśmiercenie swojego bohatera - nie był zainteresowany grą w emitowanym co tydzień serialu. Edward był bardzo wdzięczny za powierzenie mu raz jeszcze roli Devona. Miał świetny kontakt z Davidem".


Edward Mulhare mimo ponad pięćdziesięciu ról filmowych i wieloletnich znakomitych występów teatralnych nigdy nie osiągnął statusu gwiazdy. Mimo tego, dla fanów "Nieustraszonego", jego gwiazda będzie świeciła zawsze.




Filmografia

1997 - Baywatch Nights / Nocny patrol (serial) - Frozen Out of Time - Doktor Lancaster
1997 - Morska przygoda - Cullen Carswell
1995 - Hart to Hart: Secrets of the Hart (film telewizyjny)
1995 - Spider-Man (serial) - odcinek "The Spider Slayer" - Spencer Smythe (głos)
1991 - Knight Rider 2000 / Nieustraszony 2000 (film telewizyjny) - Devon Miles
1987 - B-17: Latająca forteca (Film VHS) - Narrator (głos)
1987 - Hotel (serial) - odcinek "All the King's Horses" - Franklin Danforth
1986 - MacGyver (serial) - odcinek "Three for the Road"/"Troje na drodze" - Guy Roberts
1986 - Napisała: Morderstwo (serial) - Julian Lord / Richard Bennett
                  - odcinek "Stage Struck" - Julian Lord
                  - odcinek "One Good Bid Deserves a Murder" - Richard Bennett
1982-1986 - Knight Rider / Nieustraszony (serial) - Devon Miles (85 odcinków)
1983 - Matt Houston (serial) - odcinek "Whose Party Is It Anyway?" - Malcolm James Abercrombie
1982 - Megaforce - Generał Edward Byrne-White
1979 - Hart to Hart (serial) - odcinek "The Man with the Jade Eyes" - Arthur Sydney
1979 - Battlestar Galactica (serial) - odcinek "Experiment in Terra" - John
1977 - Most Wanted (serial) - odcinek "The People Mover " - Alex Barris
1977 - Hunter (serial) - odcinek "Bluebird Is Back" - Colin Berne
1976 - Ellery Queen (serial) - odcinek "The Adventure of the Two-Faced Woman" - Myles Prescott
1974 - The Lives of Benjamin Franklin (miniserial) - odcinek "The Ambassador"
1972-1974 - Ulice San Francisco (serial) Brian Downing / Amory Gilliam
                  - odcinek "One Chance to Live" (1974) - Brian Downing
                  - odcinek "Tower Beyond Tragedy" (1972) - Amory Gilliam
1974 - Cannon (serial) - odcinek "Death of a Hunter " - Neal Ray
1972 - Search (serial) - odcinek "Operation Iceman" - David Pelham
1967-1972 - F.B.I. (serial) - Otto Strasser / Major Damian Sava
                  - odcinek "The Fatal Showdown" (1972) - Otto Strasser
                  - odcinek "The Hostage" (1967) - Major Damian Sava
1968-1970 - The Ghost & Mrs. Muir / Duch i Pani Muir (serial) - Kapitan Daniel Gregg / Sean Callahan / Danny (50 odcinków)
1969 - Gidget Grows Up (film telewizyjny) - Alex MacLaughlin
1967 - Custer (serial) - odcinek "The Gauntlet" - Porucznik Sean Redmond
1965-1967 - Daniel Boone (serial) - Porucznik Burton / Porucznik Worthing / Admirał Lord Clydesdale
                  - odcinek "Secret Code" (1967) - Porucznik Burton
                  - odcinek "Empire of the Lost" (1965) - Porucznik Worthing
                  - odcinek "The Ben Franklin Encounter" (1965) - Admirał Clydesdale
1967 - Cowboy in Africa (serial) - odcinek "The Man Who Has Everything" - Brian Hilliard
1967 - Caprice - Sir Jason Fox
1966 - 12 O'Clock High (serial) - Porucznik Schotten / Kurt Halland
                  - odcinek "The Duel at Mont Sainte Marie" - Porucznik Schotten
                  - odcinek "Siren Voices" - Kurt Halland
1966 - Dziewczyna z U.N.C.L.E. (serial) - odcinek "The Mata Hari Affair" (1966) - Sir Terrance Keats
1966 - Oko diabła - Jean-Claude AIbert
1966 - Run for Your Life (serial) - odcinek "The Savage Machines" (1966) - Clive Darrell
1966 - Nasz człowiek Flint - Malcolm Rodney
1965 - Convoy (serial) - odcinek "The Duel" - Kapitan Kurt Von Krug
1965 - Ekspres Von Ryana - Costanzo
1964 - Signpost to Murder - Doktor Mark Fleming
1964 - The Farmer's Daughter (serial) - odcinek "Katy and the Prince" - Wolfgang
1963 - Mr. Novak (serial) - odcinek "He Who Can Does" - Rand Hardy
1963 - The Outer Limits (serial) - odcinek "The Sixth Finger" - Profesor Mathers
1961 - The Catholic Hour (serial) - odcinek "Little Moon of Alban"
1960 - Startime (serial) - odcinek "The Importance of Being Earnest" - John Worthing
1957 - The United States Steel Hour (serial) - odcinek "Who's Earnest?" - Algernon
1957 - Kraft Television Theatre (serial) - 2 odcinki (1957) - różne role
                  - odcinek "The First and the Last"
                  - odcinek "Night of the Plague"
1957 - Lamp Unto My Feet (serial) - odcinek "The Hand of God"
1957 - Studio One (serial) - odcinek "Eight Feet to Midnight " - Liam O'Neill
1956-1957 - The Adventures of Robin Hood /Przygody Robin Hooda(serial) - różne role (9 odcinków)
1956 - Przygody Aggie (serial) - odcinek "Peace and Quiet" - Philippe De Brie
1955-1956 - London Playhouse (serial) - Constable, Clive Rossclere
                  - odcinek "The Guv'nor" (1956) - Constable
                  - odcinek "Fair Passenger" (1955) - Clive Rossclere
1955 - Wzgórze 24 nie odpowiada - James Finnegan
1955 - BBC Sunday-Night Theatre (serial) - odcinek "The Makepeace Story #1: The Ruthless Destiny" (1955)
1954 - Look Up and Live (serial) - odcinek "Priest and Poet, Gerard Manley Hopkins" - Gerard Manley Hopkins
1947 - Captain Boycott - Sekretarz Fostera (niewymieniony)





 
Ostatnia modyfikacja: 10-01-2016 01:09 przez Pik

Dział przygotował: eNeR
Komentarze (0)






. . Copyright (C) 2004 - 2017 by Pik
Regulamin   Kontakt