Imię i Nazwisko: Val Edward Kilmer
Data Urodzenia: 31 grudnia 1959
Miejsce Urodzenia: Los Angeles
Miejsce Zamieszkania: New Mexico
Wzrost: 184 cm
Zawód: aktor, pisarz, poeta
Stan cywilny: w 1996 roku rozwiódł się z Joanne Whalley, z którą ma dwójkę dzieci
Nagrody:

  1. Otrzymał statuetkę Satelity za najlepszą rolę drugoplanową w Kiss Kiss Bang Bang
  2. Za rolę w The Salton Sea został uhonorowany nagrodą Prism

Ciekawostki:
  • jest wyznawcą Stowarzyszenia Chrześcijańskiej Nauki
  • Val ma znak rozpoznawczy, którym posługuje się w filmach - pomiędzy palcami przerzuca małe przedmioty
  • W 1997 roku, w rankingu magazynu Empire na 100 najlepszych gwiazd wszechczasów, zajął 62. miejsce

    Biografia:



    Val Kilmer był drugim z trzech synów Eugeniusza i Gladys Kilmerów. Aktorstwem zainteresował się w szkole średniej i po jej ukończeniu został przyjęty do elitarnej szkoły Julliard w Nowym Jorku. Siedemnastoletni Val był najmłodszym przyjętym studentem w historii szkoły.
    Debiutował w 1983 roku na Broadwayu w sztuce Slab Boys, a w 1984 roku po raz pierwszy pojawił się w filmie. Była to główna rola w Top Secret!, który stał się wielkim przebojem i rozsławił nieznanego dotychczas aktora. W kolejnych filmach, tylko umocnił swoją pozycję zawodową. Największą sławę międzynarodową przyniosła mu rola w Willow.
    Poza pojawianiem się na ekranie, Val zajmuje się także dubbingiem. Wcielil się w rolę Mojżesza w Księciu Egiptu. W 2008 roku użyczył swojego głosu KITTowi w najnowszej wersji Knight Ridera stacji NBC.
    Kilmer rozwija się także literacko. Wydał tomik poezji My Eden After Burns oraz ksiażkę 24 dni w Wonderland.
    W 1988 roku ożenił się z Joanną Whalley, z którą ma córkę Mercedes i syna Jacka. Małżeństwo nie przetrwało jednak próby czasu i w 1996 roku nastapił rozwód.

    Filmografia:


    1. Tom Sawyer i Huckleberry Finn (2014) jako Mark Twain
    2. Robot Chicken (2014) (głos)
    3. Psych/Świry (2014) jako Detective Dobson
    4. The Spoils of Babylon/Bogaci i rozpustni (2014) jako General Cauliffe
    5. Ghost Ghirls (2013) jako Sweetriver Jackson
    6. Palo Alto (2013) jako Stewart
    7. Planes/Samoloty (2013) jako Bravo (głos)
    8. Standing Up (2013) jako Hofstadder
    9. Riddle (2013) jako Szeryf Richards
    10. The Fourth Dimension/Czwarty wymiar (2012) jako Hector
    11. Seven Below (2012) jako Bill McCormick
    12. First Ride of Wyatt Earp/Wyatt Earp: Zemsta (2012) jako Wyatt Earp
    13. Breathless (2012) jako Dale
    14. Lotus Community Workshop (2012) jako Hector
    15. Standing Up (2012) jako Hofstadder
    16. Deep in the Heart (2012) jako Brodaty Mężczyzna
    17. Saturday Night Live (2011) jako Brilliant Lunatic
    18. Twixt (2011) jako Hall Baltimore
    19. Blood Out (2011) jako Arturo
    20. 5 Days of War/5 dni wojny (2011) jako Dutchman
    21. Kill the Irishman/Zabić Irlandczyka (2011) jako Joe Manditski
    22. Gun (2010) jako Angel
    23. The Traveler (2010) jako Mr. Nobody / Drifter
    24. MacGruber (2010) jako Dieter Von Cunth
    25. Provinces of Night (2010) jako Warren Bloodworth
    26. Double Identity/Fałszywa tożsamość (2009) jako Dr. Nicholas Pinter
    27. Hardwired (2009) jako Virgil
    28. Bad Lieutenant: Port of Call - New Orleans/Zły porucznik (2009) jako Stevie Pruit
    29. The Thaw (2009) jako Dr. David Kruipen
    30. American Cowslip (2003) jako Todd Inglebrink
    31. Streets of Blood/Ulice we krwi (2009) jako Detektyw Andy Deveraux
    32. Knight Rider (2008-2009) jako K.I.T.T.
    33. The Steam Experiment (2009) jako Jimmy
    34. XIII (2008) jako Mongoose
    35. 2:22 (2008) jako Maz
    36. Felon (2008) jako John Smith
      The Love Guru
    37. Columbus Day/Fatalny Skok (2008) jako John
    38. Delgo (2008) jako Bogardus
    39. Conspiracy/Spisek W New Hope (2008) jako MacPherson
    40. Comanche Moon (2008) jako Inish Scull
    41. Have Dreams, Will Travel (2007) jako Henderson
    42. Numb3rs/Wzór (2007) jako Mason Lancer
    43. The Ten Commandments: The Musical (2006) jako Mojżesz
    44. Deja Vu (2006) jako Agent Paul Pryzwarra
    45. Summer Love/Letnia Miłość (2006) jako The Wanted Man
    46. Moscow Zero (2006) jako Andrey
    47. Played (2006) jako Dillon
    48. 10th & Wolf/Za Cenę Życia (2006) jako Murtha
    49. Kiss Kiss Bang Bang (2005) jako Gay Perry
    50. Alexander (2004) jako Philip
    51. Entourage/Ekipa (2004) jako The Sherpa
    52. George And The Dragon/Smokiem I Mieczem (2004) jako El Cabillo
    53. Mindhunters/Łowcy umys (2004) jako Jake Harris
    54. Stateside/Niełatwa Miłość (2004) jako Staff Sergeant Skeer
    55. Spartan (2004) jako Scott
    56. Blind Horizon/Ukryta Tożsamość (2003) jako Frank Kavanaugh
    57. The Missing/Zaginione (2003) jako Lt. Jim Ducharme
    58. Wonderland (2003) jako John Holmes
    59. Masked and Anonymous/Jeźdźcy Apokalipsy (2003) jako Animal Wrangler
    60. Run For The Money/Brudna Forsa (2002) jako FBI Agent Mark C. Cornell
    61. The Salton Sea/Jezioro Salton (2002) jako Danny Parker / Tom Van Allen
    62. Red Planet/Czerwona Planeta (2000) jako Robby Gallagher
    63. Pollock (2000) jako Willem DeKooning
    64. Joe The King/Król Joe (1999) jako Bob Henry
    65. At First Sight/Dotyk Miłości (1999) jako Virgil Adamson
    66. The Prince Of Egypt/Książę Egiptu (1998) jako Mojżesz / Bóg (głos)
    67. Dead Girl (1997) jako Dr. Dark
    68. The Saint/Święty (1997) jako Simon Templar
    69. The Ghost And The Darkness/Duch i Mrok (1996) jako Col. John Henry Patterson
    70. The Island Of Dr. Moreau/Wyspa Doktora Moreau (1996) jako Montgomery
    71. Heat/Gorączka (1995) jako Chris Shiherlis
    72. Batman Forever (1995) jako Batman / Bruce Wayne
    73. Wings Of Courage/Skrzydła Odwagi (1995) jako Jean Mermoz
    74. Tombstone (1993) jako Doc Holliday
    75. True Romance/Prawdziwy Romans (1993) jako Elvis, Mentor
    76. The Real McCoy/Niesamowita McCoy (1993) jako J.T. Barker
    77. Thunderheart/Na Rozkaz Serca (1992) jako Ray Levoi
    78. The Doors (1991) jako Jim Morrison
    79. Kill Me Again/Zabij Mnie Jeszcze Raz (1989) jako Jack Andrews
    80. Billy the Kid (1989) jako William Bonney
    81. Willow (1988) jako Madmartigan
    82. The Man Who Broke 1,000 Chains/Człowiek, Który Zerwał 1000 Łańcuchów (1987) jako Robert Eliot Burns/Eliot Roberts
    83. The Murders In The Rue Morgue/Morderstwa przy Rue Morgue (1986) jako Phillipe Huron
    84. Top Gun (1986) jako Lt. Tom 'Iceman' Kazansky
    85. Real Genius/Prawdziwy Geniusz (1985) jako Chris Knight
    86. ABC Afterschool Specials (1985) jako Eric
    87. Top Secret!/Ścisłe Tajne (1984) jako Nick Rivers









  •  
    Ostatnia modyfikacja: 16-01-2016 18:40 przez Fenix The Best

    Dział przygotowała: Fenix The Best
    Komentarze (9)






    . . Copyright (C) 2004 - 2017 by Pik
    Regulamin   Kontakt