Wróć do serwisu FAQ Download Edytuj profil w serwisie Księga gości International guests

Strona główna forum Szukaj Użytkownicy Zaloguj

FAQStrona g3򶭡 forum SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy ZalogujZaloguj

 

Poprzedni temat :: Następny temat
Aktualne zmiany w serwisie
Autor Wiadomość

Pik 
Administrator



Dołączył: 01 Sty 2005
Skąd: Piastów (sąsiedztwo Warszawy)

Wysłany: 05-02-2010, 06:04 


Coś mnie wzięło i stworzyłem jeszcze kilka nowych kodów.

Zrobienie niektórych zajęło mi 3 minuty, a niektórych 3 dni.
Mam nadzieję, że chociaż z części będziecie chętnie korzystać. :)





[ spoiler ]

Ukrywa on fragment posta, który pojawia się po wciśnięciu przycisku "Pokaż".
Była to kolejna propozycja kurziego.


Korzystanie:

[ spoiler ] Treść, początkowo ukryta [ /spoiler ]


Przykład działania:

Spoiler:  

Brawo. Udało Ci przycisnąć przycisk i
odkryć tajną zawartość spoilera.:P







[ hidelink ]

Kod, który podobnie jak URL wstawia odnośnik na forum.
Z tą różnicą, że link taki jest specjalnie ukryty dla wszelkich robotów i pająków internetowych.
Dzięki niemu możecie bezpiecznie zamieszczać linki, które mają być widoczne wyłącznie dla ludzi.
Przed każdym linkiem zamieszczonym tym kodem, pojawia się informująca o tym mała kłódka.


Korzystanie:

[ hidelink ] Adres internetowy [ /hidelink ]

Uwaga: ze względów bezpieczeństwa, kod nie udostępnia możliwości zmiany opisu linku.
Czyli znane z polecenie: [ hidelink=Adres ] Opis [ /hidelink ] nie zadziała!


Przykład działania:

Link ukryty

Oto jak widzą ten sam link roboty internetowe, na przykładzie naszego BOTa:






[ links ]

Ten bbcode jest połączeniem znanego oraz nowego .
Tworzy on pole (jak czy ), w którym każdy link jest automatycznie zabezpieczany przed robotami.
Głównym jego przeznaczeniem jest wklejanie linków do takich stron jak rapidshare czy hotlink.


Korzystanie:

[ links ]strona.nr.1.pl
strona.nr.2.pl
strona.nr.3.pl[ /links ]

Ważne jest, aby każdy link był w nowej linii.
Kod sam rozpoznaje, czy dana linia jest linkiem i tworzy go tylko wtedy, gdy tak jest, dzięki czemu można w nim zamieszczać również treści niebędące linkami.
Wewnątrz [ links ] działają także inne bbcode'y.


Przykład działania:

Linki:
Linki do naszego serwisu:
Link ukryty
Link ukryty

Inne linki:
Link ukryty
Link ukryty







[ strike ]

Fenix, ostatnio pytała, czemu nie ma tego kodu.. A więc już jest.
Kod po prostu przekreśla podane słowa.


Korzystanie:

[ strike ] Treść do przekreślenia [ /strike ]


Przykład działania:

David Hassel The Hoff!





[ line ]

Kod dodaje poziomą linię do posta.
Może służyć do odseparowania różnych tematów, łączonych postów lub co wymyślicie.
Już raz, przed premierowo, użyty w jednym z postów. :)


Korzystanie:

[ line ]


Przykład działania widzicie w tym poście. :)





[ justify ]

Czyli nic innego jak wyjustowanie tekstu wewnątrz kodu. :)


Korzystanie:

[ justify ] Treść wyjustowana [ /justify ]


Przykład działania:

Czy to naprawdę konieczne? :P





W przyszłości, planuję również przygotować do wszystkich dostępnych kodów odpowiednie przyciski podczas pisania postów.
Jednak na tą aktualizację, będziecie musieli jeszcze poczekać.
 
 
 

kakagonzalez 
Nowa Gwardia


Dołączył: 25 Lut 2009
Skąd: mogłem wiedzieć, że była niepełnoletnia?

Wysłany: 05-02-2010, 06:18 


Brawo, Pik!
To na prawdę duże udogodnienia.
Co więcej, nie są to jakieś trudne do zapamiętania nazwy. Coś czuję, że zaś się szybko nauczę kilku poleceń :lol:





Trochę nasz krzywdzisz,( :P ) Pik: na innych forach nie ma tak "cieplutko" z kodami BB.
I za to Ci dziękuję. :)

A Fen będzie mogła w końcu napisać, że
Spoiler:  

Mis jest miss Photoshopa wszystkiego.

:wink:
_________________

Homo sum; humani nil a me alienum puto.
Człowiekiem jestem; nic co ludzkie nie jest mi obce
 
 
 

samuraj22 
samiryi


Dołączył: 13 Maj 2006

Wysłany: 05-02-2010, 08:02 


Widzę błąd w spoileże niewiem czy jest tak samo u was. Kliknij sobie kilka razy na ten przycisk. Mnie otwiera się okno na pasku zadań.
 
 

Pik 
Administrator



Dołączył: 01 Sty 2005
Skąd: Piastów (sąsiedztwo Warszawy)

Wysłany: 05-02-2010, 10:39 


samuraj22 napisał/a
Widzę błąd w spoileże niewiem czy jest tak samo u was. Kliknij sobie kilka razy na ten przycisk. Mnie otwiera się okno na pasku zadań.

Sprawdziłem pod wszystkimi przeglądarkami. U mnie nic takiego się nie dzieje.
Jakiej przeglądarki używasz?
 
 
 

Fenix The Best 
Moderatorka



Dołączyła: 09 Cze 2006
Skąd: SPARTAAAA!!!

Wysłany: 05-02-2010, 11:28 


samuraj22 napisał/a
Widzę błąd w spoileże niewiem czy jest tak samo u was. Kliknij sobie kilka razy na ten przycisk. Mnie otwiera się okno na pasku zadań.


Lol, ja mam tak samo pod Operą. :P
Ale poważnie, po co 10 razy klikac ten przycisk? :P



Fajna aktualizacja Pik, bardzo się ciesze z nowych kodów i nie mogę doczekać się kiedy będę mogła z nich skorzystać. ^^
_________________


Nie jestem klockiem lego, nie muszę do niczego pasować.
Ostatnio zmieniony przez Fenix The Best 05-02-2010, 15:17, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 

kakagonzalez 
Nowa Gwardia


Dołączył: 25 Lut 2009
Skąd: mogłem wiedzieć, że była niepełnoletnia?

Wysłany: 05-02-2010, 15:07 


Nie wiem. Mi tam pod Operą nie otwiera się inne okno.
Rozpieszczasz nas, Pik. Szkoda, że nie ma tak na innych stronkach
_________________

Homo sum; humani nil a me alienum puto.
Człowiekiem jestem; nic co ludzkie nie jest mi obce
 
 
 

eNeR 
Moderator / DJ



Dołączył: 03 Maj 2006
Skąd: Warszawa

Wysłany: 05-02-2010, 15:43 


Wow, świetna sprawa! :D Aż mnie przytłoczył ten ogrom usprawnień :D Bardzo się cieszę ze spolierów a resztę będę musiał ogarnąć bo tak dużo tego :mrgreen: Mega szacun, szefie! :)
_________________
 
 

Pik 
Administrator



Dołączył: 01 Sty 2005
Skąd: Piastów (sąsiedztwo Warszawy)

Wysłany: 05-02-2010, 15:46 


Teraz już wiecie dlaczego przez kilka ostatnich dni były problemy z forum.. :oops:

Fenix The Best napisał/a
Lol, ja mam tak samo pod Operą.
Ale poważnie, po co 10 razy klikac ten przycisk?

Będę to jeszcze sprawdzał, ale właśnie.. Po co ktoś ma tyle razy klikać? :P
Chociaż w czasie testów ja też tak robiłem. :P
 
 
 

Fenix The Best 
Moderatorka



Dołączyła: 09 Cze 2006
Skąd: SPARTAAAA!!!

Wysłany: 05-02-2010, 16:07 


Pik napisał/a

Będę to jeszcze sprawdzał, ale właśnie.. Po co ktoś ma tyle razy klikać? :P
Chociaż w czasie testów ja też tak robiłem. :P


No ja klikałam, bo Samuraj zwrócił na to uwagę. :)
Nie wiem od czego to jednak zależy bo najpierw ostwierało mi sie te menu, potem mnie a teraz znowu. :P
_________________


Nie jestem klockiem lego, nie muszę do niczego pasować.
 
 
 

Pik 
Administrator



Dołączył: 01 Sty 2005
Skąd: Piastów (sąsiedztwo Warszawy)

Wysłany: 05-02-2010, 16:17 


Fenix The Best napisał/a
Pik napisał/a

Będę to jeszcze sprawdzał, ale właśnie.. Po co ktoś ma tyle razy klikać? :P
Chociaż w czasie testów ja też tak robiłem. :P


No ja klikałam, bo Samuraj zwrócił na to uwagę. :)
Nie wiem od czego to jednak zależy bo najpierw ostwierało mi sie te menu, potem mnie a teraz znowu. :P

Ale problemy występuje po kilku klikach?
Pierwsze wciśnięcie przycisku zawsze otwiera spoilera?
 
 
 

Bialy 
Rise Against


Dołączył: 15 Maj 2008
Skąd: Gallifrey

Wysłany: 05-02-2010, 17:35 


Fenix The Best napisał/a
No ja klikałam, bo Samuraj zwrócił na to uwagę. Smile
Nie wiem od czego to jednak zależy bo najpierw ostwierało mi sie te menu, potem mnie a teraz znowu. Razz

Ej dlaczego tylko wy macie takie odloty??
_________________
 
 
 

KITT94 
Knight Rider 4 ever


Dołączył: 20 Mar 2007
Skąd: Pruszków

Wysłany: 05-02-2010, 18:11 


Bo mają tajwańskie komputery :P

Mi tam się te opcję chyba nie przydadzą, ale fajnie, że je zrobiłeś :P
_________________
Knight Rider. A shadowy flight into the dangerous world of a man who does not exist. Michael Knight, a young loner on a crusade to champion the cause of the innocent, the helpless, the powerless, in a world of criminals who operate above the law.
 
 
 

Fenix The Best 
Moderatorka



Dołączyła: 09 Cze 2006
Skąd: SPARTAAAA!!!

Wysłany: 05-02-2010, 18:20 


Teraz akurat żadnych anomalii nie mam. :P
Wcześniej to chyba jak otworzyłam, a potem zamknęłam już mi się otwierało. :)
_________________


Nie jestem klockiem lego, nie muszę do niczego pasować.
 
 
 

Pik 
Administrator



Dołączył: 01 Sty 2005
Skąd: Piastów (sąsiedztwo Warszawy)

Wysłany: 01-03-2010, 16:06 


Ostatecznie została rozwiązana kwestia dublowania się nicków w sekcji Online, czyli na liście osób aktualnie obecnych w serwisie.

Od tej pory każdy nick wystąpi maksymalnie jeden raz.
Nie będzie już żadnych podejrzeń o rozdwojenie jaźni. ;)


Jednocześnie zostało wprowadzone specjalne powiadomienie.
Jeżeli w tym samym czasie na jedno konto użytkownika zalogują się dwie osoby (z różnych adresów IP) jego nick zostanie zaznaczony kolorem czerwonym.
Jest to informacja, która może wskazywać na fakt, iż ktoś niepowołany włamał się na nasze konto.
Informacja będzie się także pojawiać w sytuacji, gdy my przeglądamy serwis z kilku komputerów na raz. Wówczas nie trzeba się nią przejmować.

Powiadomienie (wyróżnienie kolorem) będzie widocznie wyłącznie dla danego użytkownika.
 
 
 

Pik 
Administrator



Dołączył: 01 Sty 2005
Skąd: Piastów (sąsiedztwo Warszawy)

Wysłany: 03-03-2010, 17:47 


Przy okazji naprawy jednego z błędów w Galerii zająłem się także inną usterką..

Wreszcie poprawiłem błąd, który powodował, iż niektóre wgrywane obrazki nie wyświetlały się.
Czasem dotyczyło to wyłącznie miniaturki, a czasem całego obrazka.
W związku z tym już teraz wszystkie obrazki w Galerii powinny wyświetlać się prawidłowo.

Jeżeli jednak znalazłby się obrazek, który by nie działał, proszę o zgłoszenie tego. :)
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group. KRPL Mod by Pik. Template created by szpak.
Copyright (C) 2004 - 2019 by Pik  
Regulamin   Kontakt