1x02 The Magnificent TKR – Nowa czołówka
Zaktualizowany opis serialu:
http://www.knight-rider.pl/TKR-odcinek102.php
Link ukryty
Nie miałam jeszcze okazji o tym jeszcze wspomnieć, ale nie przepadam za odcinkami z Jenny. Ale trudno mi określić właściwie czemu. Jak dla mnie ona nie jest najciekawszą osobą z całego Teamu - wolałabym więcej odcinków, w których skupiono by się np. na Duku. Według mnie to on jest najbardziej pominiętym i niedocenionym bohaterem i ma o wiele ciekawsze przeszłość niż taka np. Jenny. Co mnie obchodzi, że ona była adoptowana i była w wojsku. Pfff, wielki mi wyczyn.
Na szczęście w tym odcinku Jenny mnie wnerwia tylko na początku, a potem jest więcej Duka, więc ujdzie. Ale strasznie mi się nie podoba jej bluzka. :E
1. Nie wiem jak to do końca nazwać - błąd, niedopatrzenie, celowa nieścisłość? - ale już od pierwszych sekund Jenny i Domino są dosyć mocno ostrzeliwane i prowadzą bardzo agresywny pościg. I przez cały ten czas Domino ma opuszczony dach i szyby, a przecież przez to Jenny jest bardzo łatwym celem.
Takie sytuacje powtarzają się przez cały sezon, więc to chyba pójście na łatwiznę twórców.
2. Czy wspomniałam już, że jedyne za co cenię TKR to prawdziwe wybuchy i kraksy?
3. Tutaj chciałam Wam pokazać, że mimo wszystko przykładano się do projektowania samochodów/innych rzeczy. Domino ma na zderzaku otworki (?) w kształcie kwiatuszka.
4. W odcinku pojawia się Agent Waldo - poza naśmiewaniem się z jego imienia (Where is Waldo?) - zastanawia mnie fakt co robił wcześniej, ponieważ wysiadł z samochodu taki brudny?
A przyjeżdża takim czymś:
5. Tak wygląda skradzione przez złych urządzenie.
6. Erika i Trek nie mają żadnego pojęcia co to znaczy "zsynchronizować zegarki". Serio Trek? A czy Ty nie oglądasz przypadkiem z miliona seriali?
7. Mało wyraźne zdjęcie, ale to są ludzie normalnej wielkości a przy Duku wyglądają jak hobbici.
8. Lubię ten dialog Duka z dzieciakami w więzieniu. Jeden z bachorów pyta się go, kim jest, bo przecież nie jest z ich wioski:
(D)uke: Nazywam się Duke, jestem tutaj z zespołem by was uratować.
<dzieciaki zbiegają się wokół Duka>
(J)esus: Z Justice League? Z X-menów? Xena? Jesteś od Xeny? Ona jest super!
D: Nie. Jestem z Team Knight Rider.
K: Macie jakieś supermoce?
D: Yyyy... Nie.
J: Macie tajne tożsamości?
D: Nie.
J: A nosicie peleryny?
D: Nie!
<dzieci pełne konsternacji i rozczarowania>
D: Ale mamy fajne samochody!
Dzieci: Super!
D: Mój to Attack Beast. Ma wielkie działo laserowe!
Dzieci: Super!
J: Opowiedz nam historię o Senior Attack Beast.
<Duke odwraca wzrok z zażenowaniem i aż stęka na co mu przyszło

>
9. Też w sumie mało wyraźne zdjęcia silnika Dante. Też nic specjalnie przykuwającego uwagę.
10. A tak wygląda Dante.

Lub raczej co z niego zostało gdy Trek go brutalnie wyrwał z silnika. :E Biedny Dante, żyje tylko po to by być bohaterem.
11. Trek wymontowuje, chociaż lepsze określenie to "wyrywa" Dante z samochodu by go zamontować w wozie Waldo. I tutaj pojawia się kolejna sytuacja, która mnie nie przekonuje, przecież raczej nie jest możliwe żeby przenieść tak po prostu chip z AI do innego samochodu i to na dodatek z technologią umożliwiającą Dantemu samodzielną jazdę, skanowanie i pewnie coś jeszcze.
12. Pomimo tego, że Dante jest teraz wsadzony do samochodu Waldo, wciąż może poruszać się swoim pierwotnym wcieleniem. Tutaj widać jak samochody oklepują pojazd Waldo by nie rzucał się w oczy i wyglądał jak złom i że Dante sobie trochę tył uszkodził w trakcie.
13. A tak wygląda Dante jako subcompact i po upodobnieniu go do innych wraków z wioski.
14. Żeby uruchomić super magnes Francuz mówi w ciągu 15 sekund wprowadzić odcisk palca Waldo do systemu. Ale swojemu poplecznikowi tłumaczy dobre pół minuty jak obejdzie to zabezpieczenie.
Poza tym, zaraz po włączeniu urządzenia włącza się jego autodestrukcja. Chyba autodestrukcja powinna się włączyć jak nie zostanie wprowadzony dobry kod, albo nieodpowiednia kolejność włączania nastąpił. Gdzie tu sens gdzie tu logika.
15. Dante skanuje otoczenie używając podczerwieni i szukając sygnatury cieplnej podobnej do Duka. A zdjęcie to zamieściłam również z tego powodu, że w tej scenie Duke stoi, a we wszystkich późniejszych ujęciach cały czas siedzi i snuje opowieści o Beast.
16. Oczywiście magnes udaje się odpalić i nie jestem pewna czy on przyciąga do siebie samochody, czy je odpycha, ale w rezultacie wszystkie nie mogą się ruszyć. Nie do końca to rozumiem, ale nie można wiedzieć wszystkiego.
Nie pamiętam czy już o tym wspominałam - ale czasami zaskakuje mnie to jak dużą uwagi w serialu poświęcono mało znaczącym szczegółom, często przy tym ignorując większe problemy czy niedociągnięcia. Gdy magnes ciągnie/odpycha samochody, możemy przyjrzeć się kołom samochodów a tam - znaczek TKR.
Zastanawia mnie też to, czemu tylko samochody są ciągnięte/odpychane? Nie powinno wszystko co metalowe i lżejsze od samochodów latać w powietrzu?
17. Z dialogu jednak wynika, że samochody zostały odepchnięte, bo po samym patrzeniu ciężko mi było dojść do tego wniosku.
18. Beast wyposażony jest w hak, działający na takiej zasadzie jak u Kitta, więc w sumie to nic odkrywczego.
19. To zdjęcie jest tu tylko dlatego, że podoba mi się mina Duka, jak Beast uwalnia go z więzienia.

Lubię miny Duka.
20. W pierwszym ujęciu, jak Domino gada, to błyska przednimi światłami. Natomiast w następnym mruga światłami, ale już nic nie mówi. Nie mam pewności czy to jest błąd, czy może jakiś wycięty dialog, a może po prostu mrugają w takt pracy silnika?
21. "It's guys like you who give Frenchmen a bad name".

Tekst odcinka, Jenny.
22. Jesus został oficjalnie młodszym członkiem Team Knight Rider, a jego misją jest strzeżenie rodziców, domu i wioski przez złymi Francuzami.
Co oni mają do tych Francuzów?
Podsumowując:
Typowy odcinek w stylu Dzikiego Zachodu.
Dużo jest tu dowcipów typu „Gdzie jest Wally?” z powodu nazwiska agenta Waldo. Członkowie TKR w niemal każdym odcinku wspominają o innych serialach/bohaterach/filmach. W tym na tapetę wzięli Xmenów, Justice League, Xenę, Magnificent Seveni wcześniej wspomniany Waldo.
Ozdobą odcinka jest też opowieść Duka o Beast. Aż szkoda, że na pokazanie tej historii nie znalazło się miejsce w serialu zamiast jakiegoś innego mniej ciekawego odcinka. A byłaby to historia w stylu knightridera.

Ciekawi mnie też czy The Wrecker to również AI? Z opowieści DePalmy wynika, że Beasta unieszkodliwił strzelając z lasera, a jego opowieść jest łudząco podobna do potyczki Beast z Kro. Czy Wrecker to tak naprawdę KRO? Czy Duke celowo zmienił imię Kro na groźniejsze by się dzieciom bardziej podobało? Czy odcinek z Kro miał być przed tym odcinkiem, ale pomieszano chronologię?
Bo z chronologią w tym serialu też jest na bakier.
A może twórcom nie chciało się wymyślać nowej historii, więc uznali, że ja się nie zorientuje, że to ta sama opowieść?
A wszystko by się w niej zgadzało, nawet to, że Beast zginął, ale przeżył.
Duke wspomina również o mechaniku Denisie - pojawi się on w kilku odcinkach, ale raczej jako ozdobnik niż ktoś wnoszący coś do fabuły.