Wróć do serwisu FAQ Download Edytuj profil w serwisie Księga gości International guests

Strona główna forum Szukaj Użytkownicy Zaloguj

FAQStrona g3򶭡 forum SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy ZalogujZaloguj

 

Poprzedni temat :: Następny temat
Problem z napisami
Autor Wiadomość

Czk
Rowerzysta :)


Dołączył: 23 Cze 2008

Wysłany: 23-06-2008, 17:15 Problem z napisami


Witam wszystkich, to moje pierwsze chwile na tym forum :)

Ściagam sobie odcinki oraz napisy do nich z Waszej strony i zauważyłem pewien problem.

Gdy napisy sązapisane np tak :

0:00:03:Michael, ten samochód...|Mógłby być moim bliźniakiem.
0:00:06:- Omal mnie nie zabił!|- Jestem Knight Automated|Roving Robot.
0:00:09:- Czym mogę służyć?|- To bardzo niebezpieczne dla ciebie i KITTa.
0:00:14:Przestań! Zabijesz go!
0:00:17:KITT, ostrzegam cię:|zmień kurs, natychmiast.
0:00:20:Nie ja prowadzę, KARR.

wszystko jest w porządku.

Natomiast zapisane w ten sposób:

{30}{78}Wiesz co naprawdę|lubię robić?
{80}{136}Nie, ale mam wrażenie,|że zaraz mi powiesz.
{186}{253}- Przygotujcie się.|- Jak ich miniemy?
{255}{313}Mogę zasugerować abyśmy jechali dalej?
{314}{364}Michael!
{366}{432}Myślę, że życie Maggie|może być w niebezpieczeństwie.

powodują, że obraz przywiesza mi sie w momencie gdy wyświetlają się napisy tak mocno, ze uniemożliwia ogladanie.

Jestem zielony w temacie komputerów i wywnioskowałem to podstawiajac dobrze zrobione napisy do innego filmu i odwrotnie.

Czy jest jakiś sposób zeby to naprawić, inny niż nowe napisy ? Jesli tak to skąd je pobrać, jak narazie mam tylko kilka odcinków i źle działają te z Deadly maneuvers (1x03) i Just my bill (1x06).
 
 

Fenix The Best 
Moderatorka



Dołączyła: 09 Cze 2006
Skąd: SPARTAAAA!!!

Wysłany: 23-06-2008, 17:23 


Hmm, to dziwne, że akurat klatkowy format napisów Ci się przywiesza, nie mam pojęcia co może to powodować.
Chyba nie będziesz miał wyboru jak własnoręcznie zmienić format klatkowy na czasowy. :)

Będziesz musiał pobrać jakiś program do edycji napisów (np. Subtitle Workshop), czasami edytory są wbudowane w programy odtwarzające filmy (np. Best Player 1.0). :)
_________________


Nie jestem klockiem lego, nie muszę do niczego pasować.
 
 
 

Czk
Rowerzysta :)


Dołączył: 23 Cze 2008

Wysłany: 23-06-2008, 17:33 


Fenix The Best, czy taki Subtitle Workshop sam mi przerobi napisy ? Jak to działa ?

Skad mogę go pobrać ?
 
 

lnt

Dołączył: 07 Kwi 2008

Wysłany: 23-06-2008, 17:51 


SubEdit! :)
 
 

Czk
Rowerzysta :)


Dołączył: 23 Cze 2008

Wysłany: 23-06-2008, 18:03 


lnt, mam juz subtitle, tylko ze nie do końca wiem jak sie nim posłużyc, wprowadziłem tekst, mam do wyboru w lewym górnym rogu czy ma byc czas czy klatki, wybieram czas, ale nie wiem jak to zapisać (robie zapisz zmiany ale ta zmiana sie nie zapisuje), jak to zrobić ?
 
 

Fenix The Best 
Moderatorka



Dołączyła: 09 Cze 2006
Skąd: SPARTAAAA!!!

Wysłany: 23-06-2008, 18:06 


Wpisz w google "subtitle workshop download" i powinny Ci się pojawić linki do najnowszej wersji. :)

Jak pobierzesz i zainstalujesz SW domyślny język angielski na polski zmienisz wybierając Settings/Language i wybierasz "polski". :)

Mając już polski interfejs wybierasz Ustawienia/Ustawienia wyjściowe i pojawinno pojawić Ci się coś takiego:


wybierz z listy "TMPlayer(*.txt)" i ustaw wszystko tak jak ja mam, czyli format "hh:mm:ss" i "ok".

Teraz juz standardowo Plik/Otwórz plik napisów i wybierasz napisy.
Po prawej, tam gdzie wskazuje mój kursor zmieniasz tryb pracy z "klatki" na "czas".




Teraz Plik/Zapisz jako... Pojawi Ci się kilkadziesiąc formatów zapisu, na samym dole jest "TMPlayer", na który klikasz i zapisujesz pod jaką nazwą chcesz. :)


Brzmi skomplikowanie, ale to bardzo proste. ;)
_________________


Nie jestem klockiem lego, nie muszę do niczego pasować.
 
 
 

lnt

Dołączył: 07 Kwi 2008

Wysłany: 23-06-2008, 18:13 


imho, subedit jest lepszy do takich bardziej domowych zastosowań niż Subtitle Workshop, workshopa uzywam glownie do przerabiania napisow jak chce nagrac cos na odtwarzacz dvd. Takto korzystam z SubEdita, ktory opcje zmiany formatu napisow ma w swoim menu a mianowicie Napisy > Konwertuj format napisów i to wszystko. Naprawdę proste w obsłudze a zarazem funkcjonalne :)
A na dodatek to polska produkcja :) http://subedit.com.pl/


Racja, dla początkujących SubEdit będzie lepszy, a przede wszystkim raczej łatwiejszy. - FTB
 
 

Czk
Rowerzysta :)


Dołączył: 23 Cze 2008

Wysłany: 23-06-2008, 18:37 


Wielkie dzięki. Zrobiłem i już sie nie tnie.
Ale pojawił sie nowy problem. Teraz napisy są źle zsynchronizowane :(

Jak moge to naprawić ?
 
 

eNeR 
Moderator / DJ



Dołączył: 03 Maj 2006
Skąd: Warszawa

Wysłany: 23-06-2008, 19:35 


Szkoda że nie zajrzałem tu wcześniej. Najprostszy sposób na zmianę napisów na takie jakie Ci pasują to program AllPlayer. To darmowy odtwarzacz, otwierasz w nim dany odcinek z napisami i jeśli dalej będzie Ci się cięło to wystarczy że wejdziesz w ustawienia a następnei w edytor napisów i nic nie musisz robić tylko kliknąć "Zapisz napisy" i gotowe!
_________________
 
 

Czk
Rowerzysta :)


Dołączył: 23 Cze 2008

Wysłany: 23-06-2008, 20:16 


eNeR!, To jest dobre ! Tak sie składa że korzystam właśnie z allplayera. Przerobił je i wszystko działa jak powinno !

Wielkie dzieki Wam za pomoc !

Pozdrawiam
 
 

eNeR 
Moderator / DJ



Dołączył: 03 Maj 2006
Skąd: Warszawa

Wysłany: 24-06-2008, 01:17 


Fajnie że się udało, pozdrawiam(y) również :wink:

..też używam ALLPlayera bo w nim łatwo ogarnąć wszelkie usterki z napisami :)
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group. KRPL Mod by Pik. Template created by szpak.
Copyright (C) 2004 - 2019 by Pik  
Regulamin   Kontakt