Wróć do serwisu FAQ Download Edytuj profil w serwisie Księga gości International guests

Strona główna forum Szukaj Użytkownicy Zaloguj

FAQStrona g3򶭡 forum SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy ZalogujZaloguj

 

Poprzedni temat :: Następny temat
Synchro do wersji
Autor Wiadomość

Pik 
Administrator



Dołączył: 01 Sty 2005
Skąd: Piastów (sąsiedztwo Warszawy)

Wysłany: 22-08-2006, 19:19 Synchro do wersji


Zamieszczając napisy zacząłem się zastanawiać..
Przecież każdy z tłumaczy/korektorów może mieć inne wersje odcinków..
To wazne, do jakich wersji robimy napisy?

Przydałaby się jakaś informacja do jakiej wersji są tworzone napisy.
Moze dodać do systemu tłumaczeń pole dla tłumacza z wersje jego odcinka?
 
 
 

Fenix The Best 
Moderatorka



Dołączyła: 09 Cze 2006
Skąd: SPARTAAAA!!!

Wysłany: 23-08-2006, 19:43 


Mi się wydaje, że wszyscy mają DVDRipy, pozatym wydaje mi się, że głównie chodzi o to by tłumacz przetłumaczył tekst. Poprawieniem ewentualnych błedów może zająć sie później korektor lub ja.

Ale musze sie jescze nad tym zastanowić.
_________________


Nie jestem klockiem lego, nie muszę do niczego pasować.
 
 
 

Pik 
Administrator



Dołączył: 01 Sty 2005
Skąd: Piastów (sąsiedztwo Warszawy)

Wysłany: 23-08-2006, 20:58 


Fenix The Best napisał/a
Mi się wydaje, że wszyscy mają DVDRipy

Też tak myślalem, ale jest jeden problem.

Jest kilka wydań DVD.
Na przykład mam ściągnięte odcinki, w których przed czołówką, jest krótki zwiastun odcinka. A boxy z serialem kupione przeze mnie w Anglii tego nie mają.

A po za tym, można w różny sposób ripować z DVD. Różnymi kodekami, ilością klatek itd.

A skąd tak orientacyjnie macie odcinki?
 
 
 

Rider 
Konserwator



Dołączył: 08 Lip 2006

Wysłany: 23-08-2006, 21:42 


70rr3n7 (Tajny szyfr ;) )
_________________

Piszę poprawnie po polsku.
Ostatnio zmieniony przez Rider 09-09-2006, 16:06, w całości zmieniany 1 raz  
 
 

Fenix The Best 
Moderatorka



Dołączyła: 09 Cze 2006
Skąd: SPARTAAAA!!!

Wysłany: 24-08-2006, 00:02 


Wszystkie odcinki jakie mam to DvDripy z krótkim zwiastunem na początku.

Jeden odcinek jest wielkości ok. 350MB.
_________________


Nie jestem klockiem lego, nie muszę do niczego pasować.
 
 
 

eNeR 
Moderator / DJ



Dołączył: 03 Maj 2006
Skąd: Warszawa

Wysłany: 24-08-2006, 19:13 


Ja mam kilka odcinków dvd-rip'ów ze zwiastunami na początku, jednak w formacie rmvb (180-200mb/odc.), ze względu na ograniczenia transferu neo, ale to nie robi różnicy, bo synchro jest takie same;) Część mam bez zwiastunów, ale z logiem/intro Universal na początku - to jak mniemam DVD=Ripy z tych płytek z boxów, bo mają naprawdę świetną jakość. Te zajmują 350mb, więc to pewnie o nich pisałaś, Fenix. Póki co na kompie mam tylko 6 odcinków - po awarii:/ +jakieś 8 na video...ale ściągam dalej, mimo, że transfer już przekroczyłem o 200mb..he he..jeszcze sięnie połapali;p :twisted:
...mam nadzieję, że nie przeczyta tego nikt z pracowników neo :mrgreen:
Pozdro :lol:
_________________
 
 

Fenix The Best 
Moderatorka



Dołączyła: 09 Cze 2006
Skąd: SPARTAAAA!!!

Wysłany: 24-08-2006, 21:00 


Ja mam logo Universala ze zwiastunami w drugim sezonie. W pierwszym jest tylko zwiastun.

Imho, jakby ktos miał inne żródło napisów, to mógłby bardzo łatwo dopasowac napisy. Ustalajac np. żeby wyswietlaly sie pare sekund wczesniej/poźniej; gorzej jeżeli odcinki byłyby pociete, lub jakby zawierały dodatkowe sceny.


eNeR:
Ja przekroczyłam dzisiaj transfer o 300MB i się połapali. :/
I chyba ze dwie godziny szukałam jakiejs ważnej info na ich stronie, nie znalalazlam, ale za to wkurzylam się bardzo.
_________________


Nie jestem klockiem lego, nie muszę do niczego pasować.
 
 
 

eNeR 
Moderator / DJ



Dołączył: 03 Maj 2006
Skąd: Warszawa

Wysłany: 25-08-2006, 12:00 


Fenix The Best napisał/a
Ja mam logo Universala ze zwiastunami w drugim sezonie. W pierwszym jest tylko zwiastun.

- To tak jak ja :wink:
Fenix The Best napisał/a
Imho, jakby ktos miał inne żródło napisów, to mógłby bardzo łatwo dopasowac napisy. Ustalajac np. żeby wyswietlaly sie pare sekund wczesniej/poźniej (...)

Jestem tego samego zdania 8) Najczęściej nie jest to nic trudnego, wystarczy dobry program, AllPlayer czy jeden z wielu innych tego typu i problem z głowy...no chyba że ktoś trafi tak jak ja, z odcinkiem KITT vs. KARR, gdzie jest diabelnie ciężko zsynchronizować, bo napisy na początku są OK a już od 3ej min. czy jakoś tak zaczynają się coraz bardziej spieszyć...zresztą już o tym pisałem;p Ale może po poprawkach Grupy będzie już wszystko OK :|
...co do limitu...
Ja przekroczyłem już o 860 mb i jeszcze nic...ale w razie czego, dobrze, że już niedługo koniec miesiąca :twisted: :mrgreen:
Pozdrawiam :)
_________________
 
 

Fenix The Best 
Moderatorka



Dołączyła: 09 Cze 2006
Skąd: SPARTAAAA!!!

Wysłany: 25-08-2006, 12:52 


Prawdopodobnie Twoja napisy miały inny fps, swego czasu tez mialam problem, ale ściagnęłam Subtitle Workshopa, bardzo łatwo zmienic tam szybkosć fps; zawiera też parę innych ciekawych funkcji.

BTw. Podejrzewam, że moje ograniczenie transferu, to nie robota Tpsy, a... nowego systemu. Ale narazie poczekam do wrzesnia, jeżeli nic sie nie zmieni to chyba nie bedszie innego wyboru jak formatowanie. :/
_________________


Nie jestem klockiem lego, nie muszę do niczego pasować.
 
 
 

eNeR 
Moderator / DJ



Dołączył: 03 Maj 2006
Skąd: Warszawa

Wysłany: 25-08-2006, 16:38 


Oki, dzięki, już zasysam programik i życzę powodzenia w walce z limitem!
_________________
 
 

Fenix The Best 
Moderatorka



Dołączyła: 09 Cze 2006
Skąd: SPARTAAAA!!!

Wysłany: 09-09-2006, 14:22 


Własnie cos odkryłam. Otóz są 2 rodzaje DVDRipów z 3 sezonu.

Jedna wersja to ta ok. 350MB, druga natomiast jest wielkości ok. 342MB.

Wersje róznią sie tylko tym, że ta lżejsza jest nieznacznie krótsza.
_________________


Nie jestem klockiem lego, nie muszę do niczego pasować.
 
 
 

eNeR 
Moderator / DJ



Dołączył: 03 Maj 2006
Skąd: Warszawa

Wysłany: 10-09-2006, 01:39 


O, to ciekawe;) Miejmy nadzieję, że nie przeszkodzi to w dopasowywaniu napisów;)
_________________
 
 

Pik 
Administrator



Dołączył: 01 Sty 2005
Skąd: Piastów (sąsiedztwo Warszawy)

Wysłany: 10-09-2006, 01:43 


Jeżeli poczatek jest taki sam i mają identyczną ilość klatek, to w niczym to nie przeszkadza. :)
 
 
 

eNeR 
Moderator / DJ



Dołączył: 03 Maj 2006
Skąd: Warszawa

Wysłany: 10-09-2006, 01:55 


No to oby tak było, bo ja po tym, jak setki razy bezskutecznie próbowałem zsynchronizować napisy z jednym odcinkiem mam co do tego obawy;p
A dla ściągających odcinki rada - ściągajcie wersje DVD rip, właśnie te ok.350mb, bo to do nich powstają napisy...no, przynajmniej w większości przypadków, jak sądzę :wink: Pozdro
_________________
 
 

Fenix The Best 
Moderatorka



Dołączyła: 09 Cze 2006
Skąd: SPARTAAAA!!!

Wysłany: 10-09-2006, 09:24 


Na dzien dzisiejszy wydaje mi sie, ze nie bedzie problemow z dopasowaniem napisow do obydwu wersji. Trzeba by tylko opóźnic/przyspieszyc szybkosc wyświetlania napisów, w zaleznosci od tego kto ma jaka wersje.
_________________


Nie jestem klockiem lego, nie muszę do niczego pasować.
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group. KRPL Mod by Pik. Template created by szpak.
Copyright (C) 2004 - 2019 by Pik  
Regulamin   Kontakt