Witam na 3. odsłonie forum serwisu Knight Rider Polska!
Na pierwszy rzut oka, forum wygląda identycznie. Istotnie, layout pozostawiłem ten sam. Jego już znacie, przyzwyczailiście się, dlatego postanowiłem go nie zmieniać. Nową szatę graficzną forum wprowadzimy, ale na równi ze zmianą wyglądu całego serwisu. Wówczas stworzymy jedną szatę graficzną zarówno dla serwisu, jak i dla forum. Od teraz, po zakończonej właśnie aktualizacji, będzie to możliwe.
Co w takim razie się zmieniło?
Przede wszystkim forum zostało zainstalowane od nowa. Poprzednia jego wersja działała dokładnie 6 lat, co oznacza, że była już znacznie przestarzała. W nowej wersji w głównej mierze zostały ulepszone zabezpieczenia forum i usunięte znane luki. Czyli teraz nasze forum jest bezpieczniejsze.
Przez okres działania dotychczasowego forum, wprowadziłem do niego sporo dodatków i modyfikacji. Zostały one stworzone ponownie, z większą starannością i dopracowaniem.
W modernizacji zostały
naprawione prawie wszystkie zgłaszane do tej pory błędy, a także wprowadziłem
sporo nowości:

Profile użytkowników już nie powinny gubić zapisanej sygnaturki.

W oknie pisania postów i PW dodałem przyciski do wszystkich ważnych BBCode'ów istniejących na forum.

W przypadku edycji posta, który jest ostatnim postem w temacie, pozostałym użytkownikom zostanie on oznaczony jako nieprzeczytany.

Zostały połączone skrzynki Do wysłania oraz Wysłane. Wszystkie wysłane prywatne wiadomości będą zapisywane w Wiadomościach wysłanych. Co ważne, nadal istnieje możliwość podglądu, które wiadomości nie zostały jeszcze odczytane przez odbiorcę. Wówczas ikonka wiadomości jest ciemniejsza. Ta zmiana sprawia, że sposób działania PW jest bardziej logiczny, a nowi użytkownicy nie będą już zgłaszać problemów z wysyłką wiadomości.

Jak widać w tym poście wreszcie zmieniłem emotikony na forum.

Nie są idealne, ale na pewno lepsze niż poprzednie. Dajcie znać, co o nich myślicie. Poważnie myślę nad wprowadzeniem kilku zestawów emotek, do indywidualnego wyboru użytkowników. Dlatego jeżeli nowych uśmieszków nie przyjmiecie z aprobatą, niewykluczone, iż takie rozwiązanie zastosuje.

Do tej pory informacja o nowej PW była wyświetlana tylko do czasu odwiedzenia Skrzynki odbiorczej. Powiadomienie znikało, bez względu na to, czy wiadomość została faktycznie odczytana. Teraz, jeżeli w Skrzynce odbiorczej użytkownik posiada przynajmniej jedną wiadomość nieprzeczytaną wyświetla się stosowna informacja, a nie "Nie masz wiadomości".

Spora zmiana, która przyspieszy prostą edycję postów. Mianowicie każdy z użytkowników obok opcji "zmień posta" posiada nowy przycisk - do szybkiej edycji bez przeładowania strony. Rozwiązanie idealne dla prostych zmian, jak poprawianie literówek.

Wszystkie bardzo długie linki będą automatycznie skracane.
Przykład:
http://www.google.pl/imgres?im...&ved=0CD4Q9QEwAQ&dur=2196

Na stronie pisania lub edycji tematu powstała opcja "Dodaj opis tematu". Tę funkcjonalność dodałem na próbę, jednak może być przydatna przy opisywaniu tematów, takich jak "Czacik" czy "Czego słuchacie?".

Zmiana animacji przy powiększaniu obrazków zamieszczonych poprzez kody [imgs/m/l].

Pola do pisania postów, PW oraz szybkiej odpowiedzi są teraz większe. Wcześniej sporo miejsca było marnowanego.

Mało tego, jeśli ktoś potrzebowałby z jakiegoś powodu więcej miejsca do napisania konkretnego posta, od teraz istnieje możliwość powiększyć go z wykorzystaniem przycisków + / - (w podstronie tworzenia postów). Funkcja ta nie będzie przydatna dla korzystających z Google Chrome z uwagi na wbudowaną podobną funkcję w przeglądarkę, jednak pozostałym osobom może się ona przydać.

Dotychczasowy BBCode został zastąpiony wersją skróconą . Jednak, aby utrzymać zgodność z poprzednią wersja, tymczasowo działają oba kody. Z czasem ten pierwszy zostanie wyłączony.

Użytkownicy ukryci nie widzieli sami siebie w spisie użytkowników na forum. Zostało to poprawione.

Zdarzało się, że pojedynczy użytkownicy mieli zapisany inny sposób wyświetlania dat. Teraz każdy będzie widział je tak samo.

Dużą niedoskonałością systemu phpbb, jest fakt, iż po zmianie sygnaturki czasem nie uaktywnia się ona w starych postach. Dzieje się tak zwłaszcza wtedy, gdy użytkownik dotychczas nie posiadał żadnego podpisu. Z tego względu powstała opcja "Dodaj podpis do starych postów" w oknie edycji profilu, która włącza nową sygnaturkę do każdego posta użytkownika.

Dodałem funkcjonalność, która w przypadku ukarania użytkownika ostrzeżeniem za konkretnego posta, zamieści odpowiednią informację w widoku tematu.

Wiele innych drobnych zmian, które jak zwykle zostawię Wam do odkrycia.
I to nie wszystko..
Jeszcze jedna dosyć ważna zmiana czeka na wprowadzenie podczas imprezy urodzinowej..
Oczywiście gruntowne zmiany mogą nieść za sobą różne nieprzewidziane problemy. W przypadku jakichkolwiek niedoskonałości, które pojawiły się po aktualizacji, proszę o informację.
Dobrej zabawy z forum.