Z początkiem 2013 roku informacji na temat rehabilitacji i kolejnych startów Roberta Kubicy w zawodach zaczęło pojawiać się coraz więcej. Nie pozostało mi nic innego jak utworzyć osobny temat o drodze Polaka do powrotu do ścigania..na razie w rajdach..ale wiadomo, jaki jest cel
Robert Kubica najszybszy podczas testów przed rajdem Trofeo Aci Como
Super sprawa!
Bardzo się cieszę z kolejnego świetnego występu Roberta w rajdzie. Oczywiście jak zwykle ludzie psioczą, że miał mocny samochód, że regionalny rajd..zawsze coś wymyślą. Dla mnie jest najważniejsze, że Kubica pokazuje, że wciąż jest mocny, wciąż jest szybki, wciąż potrafi się ścigać na najwyższym poziomie. Niech się ściga, niech się rehabilituje, miejmy nadzieję, że wszystko powolutku będzie prowadziło nie tylko do kolejnych zwycięstw, ale też do tego najważniejszego zwycięstwa - powrotu do F1.
Niestety Robert Kubica nie ukończył wyścigu. W wyniku błędu pilota Polak wypadł z trasy i uderzył w drzewo. Samochód się zapalił, ale nikomu nic się nie stało. Kubica powiedział: Emanuele wprowadził mnie w błąd, stąd ten wypadek. Jestem trochę zły na niego, bo zwycięstwo było blisko. Najważniejsze jednak, że nic się nie stało. Swoją przyszłość chyba jednak widzę na torze, ale decyzja zostanie podjęta pod koniec roku. Mogę tylko powiedzieć, że priorytetem jest Formuła 1. Pozdrawiam i dziękuję wszystkim kibicom.
Ostatnio kilkukrotnie można było przeczytać na różnych portalach plotki o tym, jakoby Robert miał trafić jednak nie do europejskich mistrzostw rajdowych, a do wyścigowej serii DTM:
http://f1.wp.pl/kat,48594,titl...d,15228142,wiadomosc.html
Pojawiła się jednak też informacja, która może (ale oczywiście nie musi;) mieć z tym związek i poniekąd potwierdzać przypuszczenia odnośnie startów w serii DTM. Otóż 2 stycznia Robert wziął udział w Drift Day w Austrii, gdzie przybył na zaproszenie Toto Wolffa, dyrektora wykonawczego teamu F1 Williams. Robert był pilotem byłego kierowcy F1, Alexa Wurza, a także ścigał się mając za pilota żonę Toto Wolffa, Susie, która...wiele lat startowała w wyścigach DTM. Przypadek? Może, ale..niekoniecznie
Wracając do spekulacji "ERC czy DTM", to sprawa wcale nie jest prosta, bo jak się okazało, kalendarze tych serii nie pokrywają się, więc teoretycznie Kubica mógłby startować w obu. Ja osobiście - o ile ciekawią mnie kolejne rajdy Roberta - wolałbym widzieć Polaka w DTM, zwłaszcza, że transmisje wyścigów można oglądać zarówno w sieci jak i na dość łatwo dostępnym kanale ARD. No i jednak to wyścigi na torze, które Robert "czuje" najbardziej, byłby to lepszy "wstęp" do potencjalnego powrotu do F1.
To byłby wyśmienity mix, ale jego ręka może mimo wszystko nie wytrzymać. Najbardziej ucieszyłbym się, gdyby wybrał tylko DTM. Szybciej przypomni sobie jazdę wyścigową.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum